Omfang og konsekvenser

Hvor udbredt er sugardating?

Sugardating i Danmark er et fænomen, som særligt er kommet i fokus de seneste par år. Der findes ingen konkrete tal på, hvor udbredt det er. Selvom antallet af profiler på diverse sugardatingsider er steget de seneste år, er det ikke nogen klar indikator for antallet af sugardatere, da det langtfra er sikkert, at alle disse profiler er aktive.
Ifølge en kvalitativ undersøgelse af unge og sugardating fra 2021, foretaget af Roskilde Universitetscenter, har mellem to og fem procent af danske unge mellem 18 og 30 år erfaringer med at udveksle sex for materielle goder som penge eller gaver eller immaterielle goder såsom omsorg og anerkendelse (se kilder). Fem procent af de unge i aldersgruppen har svaret, at de har prøvet at give sex, kys eller sende intime billeder mod at få alt lige fra en drink til penge.

På Sugardaters.dk, som markedsfører sig som Danmarks største sugardatingside, var der i efteråret 2016 cirka 58.000 profiler, og i 2017 var antallet vokset til 78.000. Heraf er cirka 45 procent sugardaddies, 35 procent er sugarbabies, 20 procent boytoys og 5 procent sugarmamas. Det fremgår af Berlingske-artiklen ”DR-program puster liv i sugardating: ’At folk hører om konceptet er nok til, at nye brugere strømmer ind’” (se kilder).

Hvad mener unge om sugardating?

I en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse fra 2021, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter (VIVE) har foretaget af unge og sugardating, har 1.732 danske unge i aldersgruppen 18-30 år forholdt sig til sugardating (se kilder). De er både blevet spurgt til deres egne erfaringer med sugardating såvel som deres tanker omkring fænomenet.

I undersøgelsen svarer 20-25 procent af gruppen, at det er okay at modtage penge eller gaver for sex, mens halvdelen af de unge mener, sugardating er okay, hvis det føles godt for den enkelte. Dog har kun fem procent, ifølge undersøgelsen, reelt overvejet at udveksle intimitet eller sex for gaver – dog uden at handle på det.

”Folk kan være meget tolerante over for, hvad andre gør, uden at de selv har tænkt sig at gøre det samme,” siger Karen Margrethe Dahl, der er chefanalytiker hos VIVE og står bag rapporten, i DR-artiklen ”50 procent af unge i stor undersøgelse mener, sugardating kan være helt OK” (se kilder).

Rapporten fra VIVE viser også, at over halvdelen af de unge (54 procent) anser sugardating som en form for prostitution. En fjerdedel af de adspurgte svarer, at de ville miste respekten for en, der sugardater, mens lidt over en tredjedel mener, at sugardating medfører problemer for den, der er involveret i det, og at det er moralsk forkert at sugardate.

Hvorfor begynder unge mennesker at sugardate?

Der kan være flere forskellige årsager til, at unge begynder at sugardate. I RedenUng oplever de i deres rådgivning, at det er penge og ikke gaver og oplevelser, de unge går efter, når de sugardater: ”Det er ikke nogen hemmelighed, at det der med at sugardate for at få gaver ikke er noget, vi ser. For dem, som vi rådgiver, handler det simpelthen om penge, og det handler om, at de vil have et bedre liv, de vil have luksusting,” fortæller Christina Wind fra RedenUng i et interview med Faktalink (se kilder). Samtidig nævner hun også spænding og nysgerrighed – især i forhold til seksualitet og egne grænser – som grunde til, at unge begynder at sugardate.

I artiklen ”Ung kvinde om sugardating: ’Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100’” i Berlingske (se kilder) fortæller flere unge kvinder om deres erfaringer med sugardating og om, og at de gør det af både lyst og nysgerrighed, og fordi de gerne vil føle sig eftertragtede. 19-årige Line fra København fremhæver også det klassiske kønsrollemønster i sugardating, hvor manden forsørger kvinden: ”Det er de gamle normer. Der er så meget snak om ligestilling i dag. Jeg er lidt tiltrukket af det gammeldags, hvor manden forsørger kvinden.”

I lande som for eksempel USA, hvor der ikke er gratis uddannelse og lægehjælp, eller i lande som for eksempel Storbritannien, hvor unge mennesker typisk stifter stor studiegæld, kan sugardating være en måde for unge at finansiere deres liv på. De ældre mænd sponsorerer således de unges uddannelse og husleje, men ofte også deres luksuriøse livsstil.

Kønsforsker, Christian Groes, der har været med til at lave en landsdækkende undersøgelse af unge og sugardating i 2021, fortæller, at der findes mange forskellige årsager og motiver til, at unge begiver sig ud i sugardating. I en artikel til DR under overskriften ”50 procent af unge i stor undersøgelse mener sugardating kan være helt OK” (se kilder) siger han, at det for de fleste unge handler om penge, men at det næsten altid er i kombination med andre temaer som ensomhed, lysten til at afprøve grænser, udforske sin seksualitet og søge bekræftelse. Han siger samtidig, det er vigtigt at have fokus på de mange forskellige motiver, der kan være til at sugardate, hvis man skal hjælpe de unge bedst muligt, da sugardating kan være risikabelt, fordi unge let får overskredet deres grænser.

Hvilke konsekvenser kan sugardating have?

Sugardating kan have alvorlige konsekvenser for de unge piger eller drenge. I Berlingske-artiklen ”Ung kvinde om sugardating: ’Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100’” (se kilder) fortæller flere unge piger, at oplevelserne med sugardating har gjort dem afhængige af de hurtige og nemme penge, man kan opnå via sugardating. De fortæller også om, hvordan de oplever at overskride deres egne grænser og om ubehagelige situationer, hvor den ældre date har forventet noget seksuelt af dem, som de ikke på forhånd havde aftalt. For 24-årige Petra har sugardating ligefrem ødelagt hendes forestilling om kærlighed: ”Jeg har mødtes med piloter, ledende forretningsfolk og rigtigt mange familiefædre. Sugardaters har grundlæggende forandret min indstilling til kærlighed. Fredag aften og søndag aften vil jeg gerne have en kæreste. På alle andre tidspunkter tænker jeg, at det skal jeg aldrig have. Jeg tænker på konerne, på kæresterne. På børnene. Der er noget, der er bristet inde i mig.”

Ifølge Christina Wind, der er projektleder i RedenUng, kan sugardating have den konsekvens, at de unge bliver afhængige af at blive bekræftet hele tiden: ”Det handler om afhængighed af intimitet, bekræftelse og penge. Hvis man få sit kærlighedskick fra det her, så er det svært at lægge på hylden,” forklarer hun i artiklen ”Sugardater: Det er mig, der betaler prisen, hvis jeg knækker” på DR (se kilder). Hun peger desuden på, at man som sugardater kan få et forskruet forhold til kærlighed, hvor man forventer at modtage noget for at være intim med nogen: ”Ens fokus ændrer sig. Det er ikke længere nok, at der er noget seksuelt og intimt i det, for man er vant til at få noget for det. Så man tænker, at man giver noget gratis, som man egentlig kunne have fået noget for.”