Hvad er maratonløbets oprindelse?
Maratonløbets historie har sine rødder i en græsk fortælling fra Slaget ved Marathon, som fandt sted i 490 f. Kr. Ifølge legenden løb den tapre kurer Pheidippides barfodet fra byen Marathon og hele vejen til Athen, en distance på cirka 40 kilometer, for at aflægge rapport om den athenske hærs sejr over perserne. Da han havde afleveret sit budskab i Athen, faldt han død om af anstrengelse. Ordet marathon staves på dansk uden h, maraton.
Historien om heltedåden er højst sandsynlig ikke sand. Der var angiveligt en budbringer med navnet Pheidippides, men han har snarere været ude på en lidt længere løbetur, nemlig fra Athen til Sparta, for at hente assistance til slaget mod perserne. Det er en tur på 245 km, og den rute bruges i dag til et såkaldt ultraløb, kaldet Sparthalon.
Sandt eller ej, så dannede historien om den tapre budbringer fra Marathon grundlag for maratonløbet som selvstændig disciplin inden for atletikkens verden. Ved de første Olympiske Lege i Athen i 1896 blev det 40 km lange maratonløb præsenteret som en del af OL-programmet, og disciplinen har været på programmet lige siden, de første mange år dog kun som en disciplin for mænd. Det var først ved OL i Los Angeles i 1984, at maraton for kvinder kom med på programmet.
Hvornår blev den nuværende maraton-distance indført?
Maratondistancen på 42,195 km, som vi kender den i dag, blev første gang løbet som OL-disciplin ved De Olympiske Lege i London i 1908. Ruten blev tilpasset af hensyn til den britiske kongefamilie. Løbet skulle således begynde ved den kongelige residens Windsor Castle og slutte ved den kongelige loge på det olympiske stadion, og der blev derfor arrangeret en rute på 26 miles og 385 yards, svarende til 42,195 km. De 40 km rakte ikke. Med løbet i London blev den “nye” maratondistance introduceret, og den holdt man fast ved. I 1921 blev distancen 42,195 km. således “officielt” godkendt af det internationale atletikforbund (IAAF), og det er den distance, man i dag henviser til, når man taler om maraton-distancen.