Forebyggelse og behandling

Citat
Den berømteste dansker i hele verden har måske aldrig levet. Men han er blandt andet berømt for at ville tage livet af sig. Det er Hamlet
Johannes Møllehave, forfatter

Hvad kan man gøre, hvis man har selvmordstanker?

Nogle gange kan livet blive så svært og gøre så ondt, at man begynder at tænke på at gøre en ende på det. Det kan for eksempel være, fordi man har en fysisk eller psykisk sygdom, hvis man har problemer i familien, eller hvis man har et misbrug, man ikke kan komme ud af. Det kan også være, at man har oplevet noget voldsomt, der får en til at tænke på at tage livet af sig selv.

Det kan være meget skræmmende at have de tanker. Og man skal ikke gå med dem selv. I stedet skal man søge hjælp – og der er mange steder, man kan få hjælp. Man kan for eksempel tale med en god ven, et familiemedlem eller en kollega om, hvordan man har det, og hvis det ikke hjælper, kan man søge hjælp hos en læge, en psykolog eller en præst, anbefaler Center for Selvmordsforskning i artiklen ”Ved selvmordstanker” (se kilder).

Går man stadig i skole til og med 10. klasse, kan man bede sin klasselærer om hjælp til at få kontakt med en skolepsykolog eller sundhedsplejerske. På gymnasiale uddannelser kan studievejlederen typisk hjælpe med kontakt til en gymnasiepsykolog eller -præst. Og på SU-berettigede videregående uddannelser kan studievejledere hjælpe med kontakt til Studenterrådgivningen, hvor der både arbejder psykologer og socialrådgivere. Desuden er der studenterpræster tilknyttet mange videregående uddannelser.

Man kan også ringe til Psykiatrifondens rådgivning og tale med dem helt anonymt. Det samme gælder Livslinien.

I artiklen ”Har du selvmordstanker? Tal med nogen!” (se kilder) giver Psykiatrifonden disse råd til personer, der har selvmordstanker:

· Hold dig tæt på andre mennesker – og lad nogen vide, hvordan du har det

· Undgå alkohol og rusmidler

· Tal med din læge, en præst, en skolelærer eller en anden professionel person

· Fjern genstande i dine omgivelser, som kan bruges til at skade dig selv.

 

Hanna på 21 år har haft selvmordstanker, siden hun var otte år gammel. Det fortæller hun om i denne video fra TV2 Echo.

 

Hvad gør man, hvis man kender nogen, der har selvmordstanker?

Hvis man får at vide af nogen, at de går med selvmordstanker, skal man tage det alvorligt. I artiklen ”Det kan du gøre som pårørende” (se kilder) skriver Psykiatrifonden, at mange er bange for at spørge ind til selvmordstanker, fordi de frygter, at det vil få den selvmordstruede person til at overveje selvmord endnu mere. Men sådan er det ikke, skriver Psykiatrifonden. Tværtimod vil det vise personen, at man oprigtigt bekymrer sig for vedkommende og ønsker at hjælpe.

Når man skal tale med en person, som har selvmordstanker, skal man ikke være bange for at spørge direkte ind til vedkommendes tanker, og hvorfor de er opstået. Man skal undgå at blive vred eller give personen dårlig samvittighed ved for eksempel at sige, at et selvmord vil ødelægge andre personers liv. I stedet skal man lade vedkommende vide, at man gerne vil hjælpe, og henvise til andre, der også kan hjælpe.

Her er tre råd fra Psykiatrifonden til personer, der kender nogen, som udviser selvmordstruede adfærd:

· Tal om det

· Lad ikke vedkommende være alene
· Skaf adgang til professionel hjælp

Hvem kan man snakke med, hvis man har mistet nogen, der begik selvmord?

Der kan opstå mange svære følelser i én, hvis man har mistet nogen, der begik selvmord. Man kan føle vrede, skyldfølelse, sorg, ensomhed og bebrejdelse på én gang – og ingen af følelserne er forkerte. Men de kan være svære at snakke om.

Hvis man vil have hjælp til at bearbejde de komplicerede følelser, kan man opsøge sin læge, en præst eller en psykolog, og hvis man går i skole, på en gymnasial uddannelse eller en videregående uddannelse, kan man gå til sin klasselærer eller studievejleder og få hjælp til at kontakte en psykolog.

Der er også en række foreninger, som hjælper personer, hvis nære har begået selvmord. Det gælder for eksempel Landsforeningen for efterladte efter selvmord og Nefos – netværket for selvmordsramte. Find links til foreningerne i kilder.