Hvad er Tjetjenien-konflikten?
Russerne har i århundreder været i krig med tjetjenerne og andre folkeslag i Kaukasus om det område, der i dag er Tjetjenien. Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991, hvor Tjetjenien løsrev sig fra Moskvas kontrol, er der udkæmpet to krige om kontrollen med landet.
Den første Tjetjenien-krig fra 1994 til 1996 endte med, at de russiske styrker måtte trække sig ud af landet og der blev indgået en våbenhvile.
I 1999 sendte Moskva atter tropper ind i Tjetjenien, fordi russerne var bange for, at hvis man tillod tjetjenerne at løsrive sig, så ville ønsket sprede sig til andre republikker. Resultatet var, at den tjetjenske hovedstad, Grosnij, blev jævnet med jorden og op mod 300.000 mennesker blev drevet på flugt.
Mellem 100.000-200.000 mennesker menes dræbt i alt i de to krige, og mange tusinder lever fortsat i flygtningelejre i naborepublikken Ingusjetien. Den Moskva-indsatte præsident, Ramzan Kadyrov, beskyldes desuden for at stå bag omfattende menneskerettighedskrænkelser mod civilbefolkningen.