Illustration af jordklode omringet af bakterier og virusser
Illustration: Lee Woodgate/Ikon Images/Ritzau Scanpix

Epidemier

Redaktionen, 2021
Top image group
Illustration af jordklode omringet af bakterier og virusser
Illustration: Lee Woodgate/Ikon Images/Ritzau Scanpix

Den Spanske Syge, SARS, svineinfluenza, Ebola og nu COVID-19. Sygdomsepidemier ruller med jævne mellemrum ind over Kloden, og enkelte epidemier udvikler sig til deciderede pandemier, som vi oplever med den nye type coronavirus, hvor hele verden kæmper for at holde udbruddet under kontrol.

I modsætning til i gamle dage, hvor mange epidemier havde meget dødelige konsekvenser, er vi i dag blevet mere dygtige og hurtige til at lave vacciner, som kan beskytte mod sygdommene. Forskere har i 2020 knoklet med at udvikle en kur mod corona, og det er ganske hurtigt lykkedes at udvikle ret effektive vacciner. De første portioner af vaccinen gives til samfundets svageste og de personer, der har de mest udsatte job som for eksempel sygeplejersker og læger. Senere følger andre grupper i samfundet.

Netop udviklingen af vacciner er årsagen til, at vi i dag kan holde mange alvorlige, smitsomme sygdomme som polio, mæslinger, røde hunde og fåresyge i skak. De fleste børn i Danmark vaccineres gennem børnevaccinationsprogrammet, som begyndte allerede tilbage i 1950’erne. Sygdomme som f.eks. mæslinger er dog ikke helt udryddet, da det ikke er alle lande, som har mulighed og ressourcer til at vaccinere store dele af deres befolkning. Derfor opstår der ind i mellem mindre mæslingeudbrud også i Danmark.

Der er også nogle forældre, som helt fravælger at lade deres børn vaccinere i frygt for bivirkninger eller fordi de mener, at det er vigtigt, at børn får alle børnesygdomme. Især har der tidligere været meget debat om HPV-vaccinen som tilbydes alle piger i alderen 12-17 som forebyggelse mod livmoderhalskræft. Her mente en del mødre, at der var voldsomme bivirkninger ved vaccinen. Siden er dog lavet omfattende undersøgelser på verdensplan, der ikke viser tegn på farlige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

I forbindelse med udviklingen af den nye coronavaccine er der også opstået en ret høj vaccineskepsis. Meningsmålinger fra både fra september og december 2020 viste, at 16 af danskerne ikke ønsker at få vaccinen og 20 procent er i tvivl.

Det er ikke alle sygdomsepidemier, man kan eller vil vaccinere imod. Ufarlige forkølelser, skoldkopper og visse andre børnesygdomme vaccinerer man for eksempel ikke imod i Danmark. Til gengæld udvikles der hvert år en influenzavaccine mod årets mest udbredte type influenza for at beskytte svage og ældre borgere og undgå deciderede epidemier i samfundet.

Faktalink-artikler

Coronavirus (Faktalink light)

Den Spanske Syge

Ebola

Fugleinfluenza

Koleraepidemien i København 1853

MRSA

Pesten – Den Sorte Død

Vacciner

Virus

Originalkilder

Dronning Margrethe holder normalt kun en årlig tale til nationen, og det er den 31. december i sin nytårstale. Men i foråret 2020 henvendte Dronningen sig til den danske befolkning i anledning af coronakrisen og appellerer til, at folk tager ansvar og følger myndighedernes retningslinjer. Kongehuset/DR, 2020-03-17.

 

Pressemøde i Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddeler, at det meste af den offentlige sektor lukker ned i 14 dage. DR/YouTube, 2020-03-11.

 

Tre øjenvidner i Wuhan giver et indblik i, hvordan det er at opholde sig i den forseglede by. På engelsk. New York Times, 4. februar 2020-02-04.

 

Ebola response in the Democratic Republic of Congo - in pictures (åbner i nyt vindue)

Billeder fra ebola-epidemien i Congo 2018. The Guardian, 2019-09-28.

 

Den Spanske Syge 1918-1920 (åbner i nyt vindue)

På Dansk Sygeplejeråds hjemmeside kan du i opslaget om Den Spanske Syge 1918-1920 finde flere originalkilder, f.eks. en plakat med forebyggelsesråd, som Sundhedsstyrelsen udgav den 17. oktober 1918 under anden bølge af sygdommen.

Temasider

DR-tema om coronavirus (åbner i nyt vindue)

DR har samlet alle deres artikler og løbende opdateringer om COVID-19.

 

Faktaside om ebola (åbner i nyt vindue)

Læger Uden Grænser. Opdateret med det seneste udbrud i Congo.

 

Koleraepidemien i København (åbner i nyt vindue)

Wonsyld, Ditte: Koleraen i København i 1853, 2008

 

Det danske børnevaccinationsprogram (åbner i nyt vindue)

Info fra Statens Serum Institut.

Bøger

Fischer, Thea Kølsen og Hvidberg, Lars: Virusdetektiven, Gyldendal, 2021

Bibliotek.dk (åbner i nyt vindue)

 

Fomsgaard, Anders: Det er bare en virus. Gyldendal, 2022.

Bibliotek.dk (åbner i nyt vindue)

 

Trier, Hans: Angst og engle. Den Spanske Syge i Danmark. Gads forlag, 2018.

Bibliotek.dk (åbner i nyt vindue)

 

Rasmussen, Nis: Den sorte død. Forlaget Cadeau, 2014 (skønlitteratur).

Bibliotek.dk (åbner i nyt vindue)

 

Film og dokumentar

Pest over Europa. DR, 2003.

Historisk dokumentarserie i seks afsnit om pestepidemien i Europa i det 14. århundrede.

Bibliotek.dk (åbner i nyt vindue)

Artikel type
News Item