Indledning
Hinduisme er – i hvert fald ifølge nogle forskere - verdens ældste religion, og det er den tredjestørste religion på verdensplan med lidt over en milliard tilhængere. Den har sit udspring i Indien og baseres på traditioner og tekster, der er adskillige tusinde år gamle.
Hinduismen adskiller sig fra de andre store verdensreligioner ved ikke at operere med én enkelt gud, men mange forskellige guder, og ved ikke at have nogen egentlig stifter i form af en person, som har forkyndt en bestemt tro. Det betyder også, at praksis for tilbedelse af guderne og de ritualer, der knytter sig til hinduismen, er mange og meget forskelligartede.
Hinduisme er karakteriseret ved en tro på reinkarnation eller genfødslernes hjul, samt karma (individets handlinger og konsekvenserne heraf – se boks).
Har visse fællestræk med buddhisme, som er inspireret af hinduisme. Der er dog også forskelle, især omkring synet på og forståelsen af karmaloven og vejen til udfrielse af genfødslernes hjul. Desuden spiller kastesystemet (et system, der i indisk mytologi og samfundsliv inddeler mennesker i sociale grupper, som hver har forskellige rettigheder og pligter – se boks) en stor rolle i hinduismen, mens man i buddhisme primært skelner mellem munke/nonner og lægfolk.
Hinduisme er i dag især udbredt i Asien, og omkring 95 % af alle verdens hinduer lever i Indien, men hinduisme findes over stort set hele verden. I den vestlige verden findes der dels hindumiljøer, som opstået via indvandring fra f.eks. Indien, dels hinduistiske miljøer, hvor vesterlændinge følger en bestemt guru. Desuden har hinduistiske praksisser i form af yoga, meditation og tantra vundet stor udbredelse, også blandt mennesker, der ikke opfatter sig som hinduer.
(se kilde 1, 2, 3)
En samtale om religiøst liv mellem hinduen og jøden.
Norsk video, hvor en ung hindukvinde og en ung jødisk kvinde taler om deres respektive religioner og religionens betydning i deres liv. På norsk.
Nasjlan digital læringsarena (NDLA, 2021)