Fra den franske revolution i slutningen af 1700-tallet til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse i 1950’erne til vor tids protester i Belarus og Myanmar. Gennem historien er mennesker gået på gaden for at vise deres utilfredshed med magthavere og kræve forandringer.
I begyndelsen af 2021 kuppede militæret sig til magten i Myanmar og afsatte den demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi. Det har medført et folkelig oprør og voldelige sammenstød, som indtil videre har kostet flere hundrede mennesker livet – heriblandt børn. Derudover er mange tusinde borgere blevet anholdt.
I maj 2020 dræbte en politimand den 46-årige afroamerikaner George Floyd under en meget voldsom anholdelse i Minnesota. Drabet, der er blevet filmet, førte til omfattende demonstrationer i USA under hashtagget #BlackLivesMatter – en bevægelse, der siden hen har spredt sig til andre lande. George Floyds død og en række lignende sager har igen antændt racismedebatten og verden over sat fokus på sortes rettigheder.
Der var også oprør og stribevis af demonstrationer i gaden, da hviderussiske borgere i sensommeren 2020 gik på gaden for at protestere mod den siddende præsident Lukasjenko. Protesterne var drevet af utilfredshed mod landets korruption, fattigdom, frygten for valgsvindel og præsidentens manglende handling mod coronavirus.
I Hongkong har borgere demonstreret for at vise deres utilfredshed med et lovforslag, der skulle gøre det muligt at udlevere dem til det kinesiske styre til retsforfølgelse. Efter flere måneders protester og gadekampe, blev forslaget trukket tilbage, men protesterne fortsatte. Kritikere mener nemlig, at den hongkongske regering er for Kina-venlig og på vej til at undergrave demokratiet og de politiske friheder i Hongkong.
Her under kan du finde artikler, film og temaer, der beskriver både historiske revolutioner og opgør og nyere fænomener som De Gule Veste i Frankrig.
Faktalink-artikler
Den amerikanske borgerrettighedsbevægelse
Historiekanon 24: Augustoprøret og jødeaktionen 1943
Originalkilder
Interview med demonstranten Joshua Wong
Joshua Wong, en af Hong Kong-demonstranternes uofficielle ledere, fortæller om demonstranternes krav. DW News, 2019-09-10.
Philonise Floyd's opening statement to Congress
George Floyds bror, Philonise Floyd vidneudsagn til Kongressen, hvor han kalder på handling fra politikerne. Vidneudsagnet indgår i arbejdet med et lovforslag, der skal bekæmpe racediskrimination og politivold. ABC News, 2020-06-10.
Martin Luther Kings fængselsbrev fra den 16. april 1963, hvor han reflekterede over en række moralske spørgsmål i forbindelse med borgerretsprotesterne.
Den franske menneskerettighedserklæring fra 1789, som den blev gengivet i avisen De til forsendelse med Posten allene privilegerede Kiøbenhavnske Tidender (senere Berlingske Tidende) to uger efter vedtagelsen.
Pankhurst, Sylvia: The Suffragette Movement. An Intimate Account of Persons and Ideals. Longmans, Green and Co. 1931 (Kan lånes på Det Kongelige Bibliotek)
Pressefotos fra protesterne og voldshandlingerne under Det Arabiske Forår i 2011, National Post, 2011-12-23.
Udgivet af Peking Foreign Languages Press i 1966. I ’Marxists Internet Archives’ kan du finde Maos citatbog ’Den lille røde’. Den lille bog var særligt populær under Kulturrevolutionen, og som bonusinfo kan nævnes, at styret i Kina for et par år siden relancerede bogen i en app-version.
Temaer på DR
DR Studie: Tema om Martin Luther King
Videoklip og artikler om borgerretskampen i USA og en af dens frontfigurer, Martin Luther King, i anledning af 50-året for talen ”I Have a Dream” 2013.
DR Ligetil: Demonstrationer i Hongkong
Temaside om protesterne i Hongkong.
Tema på Forfatterweb
Race og diskrimination i amerikansk litteratur
Tema på forfatterweb.dk med samling af en række amerikanske forfattere, der fra hver deres ståsted belyser racediskriminationen i det amerikanske samfund – fra den hvide sydstatsforfatter Harper Lee til den nigerianske emigrantforfatter Chimamanda Ngozi Adichie.
Film på Filmstriben
Om Borgerkrigen i Syrien:
Gennem et enkelt døgn følger vi en familie forskanset i den sidste beboede lejlighed i en ejendom i Aleppo, mens bomberne falder og skudsalver danner lydtapet for dagligdagen. Gruppens matriark, Oum Yazan, holder som en trænet hærchef styr på alle, store som små og gamle som unge, i den barrikaderede lejlighed. Men da en tragedie udspiller sig foran hendes øjne, må hun holde katastrofen skjult for resten af gruppen og forsøge at forsætte de daglige rutiner, som om intet var hændt. ”I Syrien” er en mesterligt udført og ekstrem intens fortælling om syrernes forsøg på overlevelse under borgerkrigens hærgen. Filmen vandt Publikumsprisen på CPH PIX og på Berlinalen.
To læger separeres fra deres børn efter at være flygtet fra Syrien. Børnene ender alene i Tyrkiet, mens forældrene hver især sidder fast i Canada og Danmark. Filmen følger familien splittet af krig, og lader publikum opleve konsekvenserne af valg foretaget under stort pres.
I 2011 bliver den syriske radiovært Obaidah Zytoon og hendes venner revet med af opstanden mod regimet. De lever blandt kunstnere og aktivister og filmer deres liv, da de begynder at deltage i demonstrationerne mod præsident Assad. Men som opstanden udvikler sig til en blodig borgerkrig, bliver deres venskab sat på prøve gennem fængslinger, død og vold. Zytoon forlader Damaskus og rejser til sin hjemby Zabadani, til rebellernes højborg Homs og til det nordlige Syrien, hvor hun oplever den spirende ekstremisme. Filmen er en personlig roadmovie, der følger Syriens skæbne og en gruppe venner, hvis liv og drømme forvandles til mareridt, alt imens landet synker sammen i kaos.
Om Det Arabiske Forår:
Da Det Arabiske Forår kommer til Egypten i 2011 forandrer det alle, også de kvindelige kunstnere. Filmen følger 8 kvinder, musikere, billedkunstnere, en fotograf og en filminstruktør, i de omvæltende år, hvor militæret og Det Muslimske Broderskab kæmper om magten.
Fortællingen foregår i 2013, to år efter Det Arabiske Forår. I Egypten hersker endnu stor politisk uro, og masseprotester fører til et utal af anholdelser af unge egyptere. En gruppe bliver holdt tilbage i en glohed politivogn, hvor hele filmens handling udspiller sig.
Om Myanmar:
Et militærdiktatur bag facaden
Historien om, hvordan militæret i Myanmar trådte ud af skyggen efter 50 års diktatur, mens demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi, som havde tilbragt 20 år i husarrest, blev landets leder.
I "De udvalgte" følger vi en gruppe burmesiske flygtninge, der opholder sig illegalt i Kuala Lumpur og hvis eneste virkelige fremtidshåb er et nyt liv i Europa. Filmen giver et unikt indblik i flygtningenes baggrund og virkelighed. Filmen følger dem gennem de altafgørende interviews og undersøgelser hos Udlændingestyrelsens delegation. Afskeden med alt, hvad de hidtil har kendt og vejen ind i et nyt liv på dansk jord. Vi følger deres drømme og ønsker for ankomsten til Danmark. Deres angst for at blive afvist, frygten for fremtiden, ønsket om at være tryg og mest af alt – at deres børn kan være trygge.
"The lady" er historien om Aung San Suu Kyi, fra hun som to-årig mister sin far generalen Aung San, der forhandlede Englands tilbagetrækning fra det daværende Burma. Hun gifter sig med Michael i England og får to sønner. Da Suus moder bliver syg, tager hun tilbage og involveres i en meget lang og personligt hård frihedskamp.
Om racisme i Danmark:
"Ernst & lyset": Jesus vender tilbage til Jorden efter 2000 år, men verden og potentielle disciple er ikke, hvad de har været.
"Valgaften": Vi møder Peter, en ung idealist, der har glemt at stemme. På sin hektiske vej til afstemningsstedet møder han en række diskussionslystne taxachauffører. Og Peter må vælge om han vil forsvare sine holdninger, eller om han vil nå at stemme.
Jeannette Ehlers er kunstner og alt hendes kunst udspringer i spørgsmålet om strukturel racisme. Hun har blandt andet lavet en performance og et videoværk, hvor hun ifører sig en afrikansk inspireret sminke og pisker et lærred med sort kul. Da 100-året for slaveriets ophør i Danmark nærmer sig, beslutter Jeannette sig for at opføre et mindesmærke; en kæmpestor statue af den kvindelige oprørsleder Queen Mary, som var en af hovedkræfterne bag Danmarks første arbejderoprør.
Om rydningen af Ungdomshuset:
Filmen følger på tætteste hold, Mads, en nøgleperson i det autonome miljø omkring Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, og beretter hans version af de sidste seks måneder af husets historie. BZ'erne besatte huset i 1982. I marts 2007, 25 år efter, stormede politiet huset og gjorde plads til en øjeblikkelig nedrivning. Da politi og entreprenørmaskiner bryder gennem murene og barrikaderne, filmer instruktøren begivenheden inde fra bygningen. Filmen er den version af historien, som ingen endnu har hørt, undtagen dem, der var til stede, da det skete. Filmen vandt i 2008 hovedprisen i kategorien New Nordic Voices ved filmfestivalen Nordisk Panorama i Malmø.
Om Suffragetterne:
Frøken Frimans Krig, sæson 1, afsnit 1
Dagmar Friman flytter hjem efter flere år i suffragette bevægelsen i London. I protest mod det mandsdominerede samfund og den almindelige svindel med fødevarer beslutter Dagmar Friman sig for at starte et fødevarekooperativ for og med kvinder. Byens mandlige handlende frygter konkurrencen og prøver at stoppe projektet. Serien er inspireret af en sand historie om klassekamp og kvindekamp i 1900-tallets begyndelse. Der er 4 sæsoner på Filmstriben.
Om ungdomsoprøret maj 1968:
I månederne efter maj oprøret i Paris, prøver en gruppe unge gymnasieelever med hærværk og vold at videreføre den revolution, de tror lige er begyndt. Men efter en uheldig aktion ebber revolutionsgnisten så småt ud og de unge stikker af til Italien, hvor de ender med at prøve at finde sig selv og en plads i samfundet.
Film på Filmcentralen
Burma VJ - Reporter i et lukket land, 2008
Bevæbnet med små kameraer og trods risiko for tortur og fængsling, sørger selvbestaltede burmesiske videojournalister for at forsyne omverdenen med nyheder fra deres lukkede land. Deres optagelser smugles ud af Burma og transmitteres tilbage ind i landet via satellit. Den 27-årige Joshua bliver taktisk leder af en gruppe borger-journalister, da buddhistiske munke i september 2007 går i front af et stort oprør. Udenlandske TV-hold er bandlyst, så det er op til Joshua og hans team at holde revolutionen i live på TV-skærme overalt. Efterhånden som regeringens efterretningsvæsen forstår kameraets magt, bliver de unge VJ's deres primære mål. Tilknyttet undervisningsmateriale om dokumentargenrens grundformer.
Andre relevante film
Filmen portrætterer en af borgerrettighedsbevægelsens mest kontroversielle skikkelser, den militante aktivist Malcolm X, der blev myrdet i 1965. Instrueret af Spise Lee, 1992. Bestilles på bibliotek.dk
Berømt film der beskriver borgerrettighedsbevægelsens kamp for afroamerikanernes rettigheder i USA’ sydstater. Instrueret af Allan Parker, 1988.