Seneste udvikling
Redaktionen, december 2023
Klimatopmødet i Dubai, COP28, er nu slut. Det lykkedes på topmødet at blive enige om en aftaletekst, som for første gang nævner fossile brændstoffer som årsagen til klimaforandringerne. Aftalen opfordrer blandt andet landene til at ”omstille sig væk fra fossile brændstoffer i energiforsyningen”. Det kan man læse om på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside (åbner i nyt vindue).
Nogle kalder aftalen for et historisk fremskridt, mens andre er mere forbeholdne. Det fremgår i DRs artikel "Klimatopmødet er slut, og det samme er oliens og gassens æra - eller er den?" (åbner i nyt vindue)
Man kan læse om forløbet af topmødet på Politikens blog (åbner i nyt vindue)
Med Parisaftalen i 2015 forpligtede landene sig til ikke at lade den globale gennemsnitstemperatur stige med mere end 1,5 grader og maksimalt 2 grader, men kort før COP28 startede, udgav FN's miljøagentur en rapport (åbner i nyt vindue), som viser, at verden er på vej mod 2,9 graders temperaturstigning.
Og WMO, Verdens Meteorologiske Organisation, slog allerede i november fast, at 2023 er det varmeste år nogensinde registreret (åbner i nyt vindue).
I Faktalink-artiklen her kan du læse mere om klimaforandringerne og de konsekvenser, de vil få for os
Redaktionen, august 2023
Ifølge EU's klimatjeneste Copernicus er juli 2023 den varmeste måned, der nogensinde er målt - og 0,33 grader varmere end den hidtidige rekordmåned, juli 2019. Også de globale havtemperaturer var rekordhøje. Samtidig var det også vådere end normalt i store dele af Nordeuropa, mens det var tørrere end normalt i Middelhavsområdet. Copernicus' resultater er baseret på milliarder af målinger fra satelitter, skibe, fly og vejrstationer over hele verden.
Figur:
Globalt gennemsnitlig overfladelufttemperatur for alle måneder af juli fra 1940 til 2023. Blå nuancer indikerer køligere end gennemsnittet år, mens røde nuancer viser år, der var varmere end gennemsnittet. Kredit: C3S/ECMWF. Kilde: Copernicus (åbner i nyt vindue)
Indledning
Over hele verden har den globale opvarmning konsekvenser. Det kan være ekstremt vejr, som fører til tørke, ørkendannelse, vandmangel og fejlslagen høst. Heftigere storme, smeltende isbjerge og store oversvømmelser. Millioner af mennesker drives på flugt på grund af klimaforandringer, mens verdens lande søger at omlægge til bæredygtig energi og herved bremse udledningen af de klimabelastende drivhusgasser. På FN’s klimakonferencer har landene forpligtet sig på at holde temperaturstigningerne under de anbefalede 1,5 grader. Men kampen for klimaet rejser demokratiske og identitetspolitiske dilemmaer. De nødvendige indgreb i begrænsningen af klimabelastende CO2 kan ramme verdens fattige hårdt og skabe øget ulighed. Og bliver der ikke grebet konsekvent og omfattende ind mod klimaforandringerne, vil konsekvenserne ramme endnu hårdere. Unge klimaaktivisters kamp for klimaet skaber stort engagement, men medfører til tider også splittelse, fx når klimaaktivister som led i deres kamp for klimaet kritiserer ældre generationer for svigt eller diskrimination. Ifølge de seneste beregninger fra FN’s klimapanel kan det lykkes at lave klimatilpasning, som bremser den globale opvarmning og nedbringer udledningerne med 43 procent inden 2030. Men det vil kræve globalt samarbejde og ambitiøs handling nu, fastslår eksperterne i panelet.
Videoklip:
Klimaforandringer, Science University of Copenhagen. Filmen er produceret af Cirkus Naturligvis under SCIENCE Skoletjeneste på Københavns Universitet i samarbejde med Københavns Universitet med Novo Nordisk Fonden og Madeclear.